Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2014 18:43 - Важните неща в живота
Автор: chernotopero Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 854 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако нещата в твоя живот стават все по-трудни, ако 24 часа на ден не са ти достатъчни, спомни си за "Саксията и бирата".

Професор пред своя курс по философия с няколко прибора пред себе си.
Когато започнал урокът, той взел безмълвно една много голяма саксия и започнал да я пълни с топки за голф. Попитал студентите дали саксията е пълна.
Те потвърдили.
След това професорът взел един съд с чакъл и го изсипал в саксията. Разклатил я и камъчетата се изтъркаляли в празните пространства между топките за голф. Попитал студентите отново дали саксията е пълна.
Те отговорили с "да".
Тогава той взел една метална кутия с пясък и я изсипал в саксията. Естествено пясъкът запълнил и най-малките останали празни места. Отново попитал дали саксията е пълна.
Студентите отговорили единодушно с "да".
Накрая професорът извадил изпод бюрото две кутии бира и ги излял в саксията, с което ликвидирал и последните празноти между пясъчние прашинки.
Студентите се разсмяли.

"И така, казал професорът, след като смехът постепенно утихнал, бих искал да погледнете на тази саксия като презентация на Вашия живот. Топките за голф са най-важните неща във Вашия живот: Вашето семейство, Вашите деца, Вашето здраве, Вашите приятели, които представляват емоционалния аспект от живота Ви. Когато всичко Ви изглежда загубено, дори само тези неща да останат, ще се чувствате удовлетворени. Чакълът символизира останалите неща от живота като Вашата работа, домът Ви, колата Ви. Пясъкът е всичко останало - дреболиите."
"Ако бяхме сипали първо пясък в саксията", продържил професорът, "нямаше да остане място нито за чакъла, нито за топките за голф. Същото важи и за Вашия живот. Ако инвестирате Вашето време и енергия в дреболии, няма да имате място за важните неща. Внимавайте за нещата, които застрашават Вашето щастие. Играйте с децата. Намерете време за медицинските изследвания, които отлагате отдавна. Заведете партньора си на вечеря. Винаги ще остане време и да почистите дома или да уредите задълженията си. Обръщайте внимание най-напред на топките за голф, нещата, които наистина са важни. Набележете приоритетите си. Останалото е пясък."

Един отстудентите вдигнал ръка - искал да знае какво символизира бирата.
Професорът се подсмихнал: "Много се радвам, че задавате този въпрос. Тя е затова тук, за да Ви покаже, че няма значение колко тежък е животът Ви - винаги има място за една-две бири."



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chernotopero
Категория: Други
Прочетен: 84995
Постинги: 36
Коментари: 18
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031